8 leggyakoribb téma

A tej és tejtermékek egészséges élelmiszerek, túlzott fogyasztásuk mégsem ajánlott!

764
HOZZÁSZÓLÁS:

A kalcium az a szervetlen elem, amely igen tekintélyes részét alkotja szervezetünknek. Többek között a csontok és a fogak szervetlen vázát a kalciumnak a foszfátokkal alkotott sói képezik, de  számos biokémiai folyamatban, enzimreakcióban fontos szerepet tölt be, így például a véralvadásban is. 

Az élelmiszerek normális körülmények között elegendő kalciumot tartalmaznak az emberi szükséglet fedezésér, melynek felszívódását és hasznosulását a mellékpajzsmirigy, és a D-vitamin mennyisége szabályozza. Amennyiben megnő a kalciumszükséglet, a hormonális szabályozás hatására több kalcium fog felszívódni.

Felnőttek napi kalciumszükséglete 0,5g-nál nem több. Terhes anyáknak a magzat csontozatát is fel kell építeniük, ilyenkor célszerű ezen mennyiség kétszeresét bevinni – Úgy is mondhatnánk, hogy a szoptatós anyák kalciumszükséglete a napi 1,0 -12 g között van, mivel pótolni kell az anyatejjel kiürült kalciumot.

Ugyancsak fontos a megemelkedett kalciumfogyasztás a 10. életévet követő serdülőkorbanamikor a csontok nagymértékben fejlődnek. A felnőtt fogak ép kialakulása is igényli a jó kalcium ellátást.

Az élelmiszerek közül a tej és tejtermékek a legismertebb kalciumforrásaink!

A tej igen értékes táplálékunk, a jó minőségű fehérjén kívül a kalciumigényünket is ki tudjuk általa elégíteni. Ezért a bőséges tejfogyasztás különösen ajánlatos terhes és szoptatós anyáknak, valamint  gyerekeknek. 

Hazánkban a felmérések szerint a 70-es években átlagosan 3dl tejet fogyasztottak naponta, ezt az értéket célszerű lenne megduplázni – Mindez tudatosan kell, hogy történjék, ugyanis a tejtermékek és a kalcium túlzott mértékű bevitelét nem szabad túlzásba vinni:

1.) Figyelemmel kell lennünk a fémek közötti optimális egyensúlyra! A kalcium és magnézium arányát a túlzott mértékű kalciumbevitel eltolja, és így magnézium hatása a szervezetben nem tud kellően érvényesülni. 

2.) Statisztikák szerint napi 2-3l tej elfogyasztása már nagymértékben megterhelné a vesét, növelve a kalciumsókat tartalmazó vesekövek kialakulásának a kockázatát.

3.) A zsírjainak  biológiai értéke nem nevezhető a legjobbnak: Pl. a tejzsír, azaz a vaj nem megfelelő zsírsav-összetételű, transz-zsírsavakat tartalmaz. 

4.) A gyomorfekélyes betegeknek ajánlott, sok tejet és lúgos anyagokat tartalmazó étrend némely esetben mészlerakódást idézhet elő a vesében.

Hangsúlyozzuk tehát, hogy a tej és a különböző tejtermékek (sajtok, joghurtok stb.) értékes élelmiszerek, nagyobb mennyiségben azonban elsősorban az arra rászorulóknak (gyerekek, kismamák) érdemesebb fogyasztaniuk

764
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

9510
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]